(040) 283 26 67

info@kootstra-therapie.nl

info@kootstra-medifit.nl

Kloosterstraat 15, Nuenen

Specialisatie – Manuele Therapie

Manual therapist doing manual adjustment on patient's spine. Chiropractic, osteopathy, manual therapy, post traumatic rehabilitation, sport physical therapy. Alternative medicine, pain relief concept.

Manuele Therapie is bij uitstek de therapie voor rugklachten, nekklachten, hoofdpijn, heup- en beenpijn, schouder- en armpijn. 

Het doel van Manuele Therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken. 

De effecten van Manuele Therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een 3-jarige universitaire master voor Manuele Therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is juist de manueel therapeut in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen en te behandelen.

Manuele Therapie is een verwante vorm van fysiotherapie, waarbij het verschil zit in de klachten die behandeld worden. Waar fysiotherapie zich meer richt op spieren, zijn manueel therapeuten gespecialiseerd in neuro-musculosketelaire aandoeningen: klachten die voortkomen uit de opbouw van het skelet, gewrichten en wervels. In de behandeling gaat de manueel therapeut ook anders te werk. Vastzittende wervels, die b.v. hoofdpijn en rugpijn kunnen veroorzaken, worden gemobiliseerd door drukpunten, massage en manipulatie, en oefeningen die uw houding kunnen verbeteren om terugval te voorkomen. Behalve het verbeteren van het skelet en houding door mobilisatie en massage, kan de manueel therapeut ook de gebieden die het skelet beïnvloed aanpakken. Denk hierbij aan ontstekingen van zachte weefsels, stress in het lichaam wegnemen door ontspanning, bewegingsvrijheid bewerkstelligen en stabiliteit bevorderen.

Onze manueel therapeut gaat met u in gesprek over het ontstaan van de klachten, kijkt naar uw houding en bewegingsvrijheid en stellen een diagnose. Naar aanleiding daarvan gaan we aan de slag. Het effect van manuele therapie is op korte termijn te voelen; door het mobiliseren en manipuleren van uw gestel neemt de ruimte toe en de pijn af. Dit kan u al na de eerste afspraken voelen. Vooral omdat men niet door heeft hoeveel effect ons gestel op ons welzijn heeft, hebben veel mensen klachten waar ze lang mee rond kunnen lopen, zoals hoofdpijn, duizeligheid en immobiliteit die geen duidelijke oorzaak lijken te hebben. Een manueel therapeut kan dat aanpakken en uw klachten helpen verminderen.

Maak een afspraak bij ons

Ons team staat klaar om u te helpen bij al uw klachten.