(040) 283 26 67

info@kootstra-therapie.nl

info@kootstra-medifit.nl

Kloosterstraat 15, Nuenen

Specialisatie – Haptonomie

Door Ted Troost kreeg de Haptonomie bekendheid in Nederland. Waarom presteren b.v. sporters beter als ze lekker in hun vel zitten? Deze vraag was voor mij een reden om me hier verder in te verdiepen middels een opleiding haptonomie bij Frans Veldman jr. Wat me daar duidelijk werd is dat verstand en gevoel goed in balans moeten zijn. Een dysbalans kan de oorzaak zijn van veel lichamelijke klachten. Op het moment dat je je verzet tegen je eigen kern (gevoelsleven) ben je aan het lijden. Verzet tegen emoties als verdriet, angst, machteloosheid of boosheid kan verkramping en lichamelijke klachten geven. Deze strijd loopt altijd uit op verlies, verlies van energie, vitaliteit en contact met jezelf. Klachten waaraan ik in deze context aan denk zijn: terugkerende onverklaarbare lichamelijke klachten zoals nek-, schouderklachten, rugklachten, vermoeidheid, hoofd- en buikpijn en hyperventilatie.


Letterlijk betekend Haptonomie de wetmatigheid van gevoelscontact: de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven. Het is een Nederlandse therapie die uitgaat van gevoelsbeleving; het contact tussen zintuigelijk gevoel en het voelen van de geest. Haptonomie wordt toegepast bij onder andere zwangerschap, stress-gerelateerde klachten, begeleiding van blinden, en het verwerken van trauma’s. Ook mensen die last hebben van chronische pijn kunnen deze therapie gebruiken om zich gelukkig te voelen in een lichaam dat veel pijn ervaart.

"Haptonomie is een prachtige manier om in contact te komen met jezelf en anderen. Door te leren voelen en luisteren naar je lichaam, kun je een diepere verbinding maken met je emoties en behoeften, wat kan leiden tot meer zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en innerlijke rust."

Onze haptonoom is erop gericht om samen met u te werken. Uiteindelijk gaat het om uw gevoel, zowel lichamelijk als geestelijk. Door oefeningen, ontspanning, voelen en het leren toelaten van gevoelens, praktiseert de haptonoom een goed contact met uw gevoel. Onze haptonoom snapt de persoonlijke drempels die gevoelens kunnen oproepen en is hierin goed opgeleid en bijgeschoold om u te instrueren en te begeleiden. Bij Haptonomie is de de aanraking tussen de therapeut en patiënt een belangrijk aspect, waar bij de eerste afspraak met u goed overleg word gepleegd.

Maak een afspraak bij ons

Ons team staat klaar om u te helpen bij al uw klachten.