(040) 283 26 67

info@kootstra-therapie.nl

info@kootstra-medifit.nl

Kloosterstraat 15, Nuenen

Specialisatie – Bekkenfysiotherapie

485244

Begin jaren ’80 ontstond er aandacht voor bekkenbodemproblemen, aanvankelijk gesignaleerd vanuit de zwangerschapsbegeleiding. In de daaropvolgende jaren nam de behandeling van bekkenbodemklachten een grote vlucht en al gauw werden niet alleen vrouwen, maar ook mannen en kinderen behandeld.
Bekkenfysiotherapie wordt sinds enige jaren gegeven door daarvoor specifiek opgeleidde en via het NVFB geregistreerde bekkenfysiotherapeuten en houdt zich bezig met de spieren van de buik, het bekken en de onderrug. Deze spieren spelen een rol bij de houding en het bewegen. Ook ondersteunen ze onder andere de buikorganen en helpen ze mee het bekken en de onderrug stabiel te houden. Daarnaast hebben deze spieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. Door verkeerd gebruik van de spieren of door beschadigingen kunnen klachten ontstaan.

Bekkenfysiotherapie is niet alleen voor vrouwen, maar voor iedereen die te maken heeft met bekkenklachten. Door samen te werken aan het versterken van de bekkenbodem en het verbeteren van de bekkenfunctie, kunnen we de kwaliteit van leven van onze patiënten aanzienlijk verbeteren.

Aan welke klachten moet u dan denken?

 • Problemen bij het plassen
  Ongewild verlies van urine, vaak begint het met een “klein ongemak”: U verliest zomaar een paar druppeltjes urine. Gewoon als u lacht, iets optilt, tijdens het hoesten of terwijl u an het sporten bent. Dit is op zich niet heel ernstig, maar vooral erg vervelend. Sommige mensen ervaren hierdoor veel beperkingen in hun dagelijkse leven en/of houden op met sporten. En dat is begrijpelijk. Deze vorm van incontinentie is meestal heel goed te behandelen. Daarnaast zien we ook problemen bij een niet te onderdrukken aandrang om te plassen (aandrang incontinentie) of plasproblemen zoals moeilijk kunnen (uit-) plassen, slechte straal, nadruppelen.

 • Problemen bij de ontlasting
  Deze ontlastingsklachten komen veel vaker voor dan u denkt ! 11% van de volwassen vrouwen heeft wel eens last van ontlastingverlies of een moeizame stoelgang. Maar denk ook aan winderigheid. Een normaal en actief leven leiden is dan soms lasig of onmogelijk. Een simpel bioscoopbezoekje of even een boodschap doen is dan al een beproeving. Als bekkenfysiotherapeuten gaan we bekijken of de bekkenbodemspieren hier invloed op hebben. U kunt zich voorstellen dat een te strakke spier uw ontlasting belemmert en te zwakke spieren onvoldoende doet sluiten. Door het trainen van de bekkenbodemspieren en voedingsadvies kunnen we hier invloed op hebben.

 • Een verzakking
  Waar moet u dan aan denken ? Bij een verzakking kan de blaas, het rectum (het uiteinde van de dikke darm) of de baarmoeder via de schede naar buiten zakken. De oorzaak van deze klachten zijn vaginale bevallingen en zwaar lichamelijk werk. Een minimale verzakking geeft vaak geen klachten. Door een verzakking kunt u een zwaar gevoel in de schede (vagina) hebben. Soms is er het gevoel dat er iets naar buiten komt, een balgevoel. Een zeurderig gevoel in de onderbuik dat uitstraalt naar de rug is niet ongebruikelijk, met soms extreme moeheid als gevolg. Zitten en fietsen kunnen problemen opleveren. Vaak verergeren de klachten in de loop van de dag of na inspanning. Na een rustperiode verbeteren ze meestal weer. Bekkenfysiotherapeuten begeleiden u ook na een operatie van een verzakking. Door een uitgebalanceerde training van de bekkenbodemspieren wordt recidief (terugkeer) voorkomen.

 • Pijn bij het vrijen
  Pijn bij het vrijen en seksuele problemen kunnen samenhangen met niet goed functionerende spieren van de bekkenbodem. De bekkenfysiotherapeut kan helpen als u seksuele problemen heeft door te hoge spierspanning of te lage spierspanning in de bekkenbodem of doordat u de bekkenbodemspieren niet goed gebruikt. De meest voorkomende problemen: pijn tijdens de gemeenschap, geen of weinig zin in gemeenschap, moeilijk of niet opgewonden kunnen raken, orgasmeproblemen (moeite met/geen orgasme, te snelle zaadlozing), erectieproblemen, seksuele problemen door negatieve seksuele ervaringen (bijv. seksueel misbruik). Soms zijn deze problemen tijdelijk en gaan ze vanzelf wer over, soms blijven ze bestaan of verergeren ze. De bekkenfysiotherapeut leert u om die spanning ter herkennen, te voelen en helpt u om bewust te ontspannen.

 • Bekkenpijn
  Als bekkenfysiotherapeut zijn wij specialisten op het gebied van bekkenklachten. Hierbij moeten we denken aan chronische lage rug- en bekkenklachten die ontstaan zijn in en na de zwangerschap of een bekkeninstabiliteit die wordt veroorzaakt door een ongeval of sportletsel. Bekkenfysiotherapeuten gaan u uitgebreid onderzoeken en stellen met u een behandelplan op maat op.

 • Zwangerschapsklachten
  Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten van lage rug en rond hun bekken. Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder “stabiel” wordt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangerschap optreedt!! Soms echter veroorzaakt deze instabiliteit klachten omdat de spieren het onvoldoende kunnen opvangen. De bekkenfysiotherapeut is door haar kennis de angewezen persoon om u te begeleiden.

 • Werkwijze bekkenfysiotherapeuten?
  De bekkenfysiotherapeut vormt zich met behulp van een vraaggesprek (anamnese) en een zorgvuldig lichamelijk onderzoek een beeld van de klachten. Hierna stelt de therapeut een behandeling op die erop gericht is de problemen te verhelpen. Deze behandeling bestaat uit een uitgebreidde uitleg en voorlichting over uw klacht. Darnaast geven we oefeningen voor de bekkenbodemspieren. Ook is er aandacht voor adviezen (b.v. een goed toiletadvies, houding en beweging). Bovendien maken we ook gebruik van professionele apparatuur, zoals de myofeedback, EMG (echografie), elektrostimulatie en TENS.

Maak een afspraak bij ons

Ons team staat klaar om u te helpen bij al uw klachten.