(040) 283 26 67

info@kootstra-therapie.nl

info@kootstra-medifit.nl

Kloosterstraat 15, Nuenen

Specialisatie – Hand- en polsfysiotherapie

Palm pain concept : Close up man touching palm and feeling a pain. Studio shot isolated on grey background with copy space for text

“Drie handen, twee met vork” door: Vincent van Gogh, Nuenen 1885
Uw handen zijn de instrumenten van uw ideeën, hobby’s, werk, emoties en zelfstandigheid. Schrijven, tekenen, schilderen, timmeren, bouwen, typen, aankleden, wassen, koken, poetsen, voelen, etc., zonder ‘gezonde’ handen gaat het veel moeilijker of helemaal niet en zit je echt met je handen in het haar. Een relatief klein letsel kan daarom al tot een grote beperking leiden. In iedere hand zitten onder andere 27 botjes, 30 gewrichten, meer dan 40 spieren en talloze bandjes, bloedvaten en zenuwen. Deze liggen in een relatief kleine ruimte heel nauwkeurig naast, in, op of onder elkaar, zodat ze samen voor zeer gevarieerde en krachtige activiteiten kunnen zorgen. Doordat alle structuren heel nauw en ingewikkeld met elkaar samenwerken is een gespecialiseerde benadering gewenst.

Wat is een hand- en polsfysiotherapeut? Een handtherapeut is een fysiotherapeut, die zich speciaal heeft bekwaamd in de revalidatie en behandeling van aandoeningen van hand en pols. De behandeling bestaat in veel gevallen uit een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie. Hoe behandelt de hand- en polsfysiotherapeut? Via directe toegang of na verwijzing door de huisarts of specialist kan de handtherapeut het probleem van de hand en pols in kaart brengen, een optimaal behandelplan vaststellen en samen met u als patiënt tot een behandelovereenkomst komen om de functie van de hand te verbeteren of herstellen. Waar nodig zal de handtherapeut voor de maximaal haalbare functie adviezen geven voor eventueel noodzakelijke aanpassingen en voorzieningenverstrekking (bijv. spalk- en hulpmaterialen). Dit kan eventueel in samenwerking met een ergotherapeut. Vanwege de ingewikkelde anatomische structuur en de fijne motoriek vereist een handaandoening een gespecialiseerde aanpak.
Behandelvormen kunnen zijn:

 • Verbeteren van de beweeglijkheid van de hand of pols
 • Verbeteren van de kracht van de hand of pols d.m.v. oefentherapie
 • Verbeteren van de motoriek voor dagelijkse activiteiten, hobby’s, sport en/of werk
 • Advies t.b.v. littekenverzorging, belasting/belastbaarheid, pijndemping en hervatting werk, Hobby’s en sport

Hand- en polstherapie Kootstra is aangesloten bij het HandenNetwerk van het Elkerliekziekenhuis en het Máxima Medisch Centrum Eindhoven en Veldhoven en heeft contacten met Handencentrum Eindhoven en het St. Anna Ziekenhuis Geldrop.

"Hand- en polsfysiotherapie helpt niet alleen bij het herstellen van blessures, maar ook bij het vergroten van de kracht en flexibiliteit van deze belangrijke gewrichten, zodat je weer kunt doen wat je graag doet."

Aandoeningen van de hand: Kleine aandoeningen aan de vinger of hand kunnen verstrekkende gevolgen hebben op het functioneren van de hand en soms van de hele arm. De dagelijkse activiteiten zoals het wassen en aankleden, een boterham smeren, een brief schrijven of een hand schudden kunnen plotseling verstoord raken, doordat de mechaniek en de sturing van de hand het laten afweten. Deze aandoeningen kunnen langzaam ontstaan (arthrose, overbelasting) of plotseling, na bijvoorbeeld een trauma. Vanwege de ingewikkelde anatomische structuur en de fijne motoriek vereisen handaandoeningen een gedegen aanpak door een hiervoor gespecialiseerde handtherapeut.

Wanneer hand- en polsfysiotherapie? Bij klachten, ziekten, letsel of operatie aan hand, pols of onderarm, bijvoorbeeld:

 • verwondingen aan pezen, zenuwen of bloedvaten door bv. snijwonden
  breuken, luxaties of kneuzingen
 • carpaal tunnel syndroom
 • triggerfinger
 • reumatoïde artritis
 • artrose
 • ziekte van Dupuytren ( koetiershand)
 • hersteloperaties (inbrengen van prothesen, of peestransposities)
 • Overbelastingsklachten (CANS, RSI, tennisarm, ziekte van Quervain etc.)
 • amputaties
 • brandwonden en vuurwerkletsel
 • complexe trauma

Maak een afspraak bij ons

Ons team staat klaar om u te helpen bij al uw klachten.