Photo of Christine Muyderman

Christine Muyderman

Ik ben in 1984 afgestudeerd aan de Opleiding voor Fysiotherapie te Nijmegen. Vanaf die tijd ben ik werkzaam als fysiotherapeut in verschillende regio's van Nederland. De meeste tijd heb ik in particuliere praktijken gewerkt. Vanaf begin 1995 en tot juli 2008 heb ik met veel plezier bijna 14 jaar in "Groepspraktijk Kootstra" te Nuenen gewerkt. Hier deed ik Algemene Fysiotherapie en Medische Fitness en heb ik de Bekkenfysiotherapie opgezet. Nu in 2018 als opvolgster van de gepensioneerde Mariette Morres, ben ik na ruim 10 jaar en tevens werkzaam in mijn eigen praktijk in Geldrop, hier met veel plezier weer terug!

Vanaf 1994 ben ik gaan werken met vrouwen die tijdens en/of na de zwangerschap klachten hebben van bekken- en/of lage rug gebied. Ook het ontwikkelen en geven van een groepscursus/ individuele zwangerschapscursus is daar onderdeel van geweest. Vanaf 1996 zijn bekkenbodemklachten tevens onderdeel van mijn werk geworden. Er kwam steeds meer kennis naar Nederland over de bekkenbodem en zo ook over onderzoek en behandelen van bekkenbodemklachten. In 2000 heb ik het diploma "Modulaire bekkenbodemdysfunkties" te Breda behaald. Na dit diploma was ik bekwaam om ook het inwendig -/ EMG onderzoek en behandeling van de bekkenbodem te kunnen uitvoeren. Tevens heb ik de opleiding “Echografie voor het bekkengebied” gevolgd. Bij Fysiotherapie Kootstra heb ik de beschikking over een uitgebreid echo apparaat, waardoor het op locatie aan de Weverstraat mogelijk is om specifiek echo onderzoek te verrichten. 

In 2004 is het Register Bekkenfysiotherapie geopend: alleen fysiotherapeuten die aan de hierin omschreven kwaliteitseisen voldoen, worden toegelaten in het Register Bekkenfysiotherapie. Door het schrijven van een EVC (=Eerder Verworven Competenties) en een examen werden de kwaliteitseisen getoetst. Vele therapeuten hebben opnieuw cursussen moeten volgen om te voldoen aan de strenge, nieuwe kwaliteitseis.

Een geregistreerd Bekkenfysiotherapeut is een garantie op kwaliteit in zorg bij rug-/ bekken-/ bekkenbodemklachten en bij zwangerschap.

Volgens de wet is dit de enige fysiotherapeut die inwendig EMG onderzoek en inwendige behandelingen van de bekkenbodem mag uitvoeren. 

Een inwendig onderzoek is de enige goede methode om een juiste diagnose te stellen en een juist behandelplan te maken bij bekkenbodemklachten.

De geregistreerde bekkenfysiotherapeut onderscheidt zich van niet geregistreerde bekkenfysiotherapeuten/ fysiotherapeuten. De niet geregistreerde (bekken-)fysiotherapeuten hebben vaak slechts een of enkele cursussen gevolgd van bekken/ bekkenbodem/ incontinentie/ zwangerschapsbegeleiding. Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten beheersen wel het totale pakket aan kennis en overzicht. Alleen dan is/ zijn de bekkenbodem, bekkenpijn, zwangerschapsklachten in een breed perspektief te benaderen.

Bekkenbodem en bekken-/ lage rugklachten komen veel samen voor, evenals zwangerschap en bekkenpijn en bekkenbodemproblemen, evenals incontinentie en bekkenbodemproblemen, bekkenbodemproblemen en seksualiteit, prostaatklachten en bekkenbodemklachten, overgangsklachten en bekkenbodemproblemen, etc.