Oedeemtherapie

Oedeem is een teveel aan vocht in een weefsel van ons lichaam.
Het kan leiden tot klachten als hinderlijke zwelling, spanning en pijn, of erger nog, tot ernstige bewegingsbeperking, verhoogde infectiekans en versnelde vermoeidheid.

Normaal wordt overtollig vocht via de lymfevaten van het lymfesysteem afgevoerd. Als dit onvoldoende gebeurt noemen we de aandoening Lymfoedeem. Is het aangeboren dan heet het primair lymfoedeem; is het ontstaan, bijv. door een operatie waarbij lymfeklieren zijn verwijderd, dan heet het secundair lymfoedeem.

Verstoring van de balans tussen aan- en afvoer van vocht kan ook nog andere oorzaken hebben.

Tijdelijke oorzaken: Schade aan weefsel na een operatie, een ongeluk, een infectie of een allergische reactie.

Chronisch oorzaken: Gewrichtsontsteking (reumatische artritis), slechte bloedvaten (veneus oedeem) of een orgaan met een (aangeboren) afwijking.

De oedeemtherapeut, speciaal hiervoor opgeleid, past in veel gevallen lymfedrainage toe - een vorm van massage die verlichting van de klachten en verbetering van de doorstroming brengt. Daarnaast beschikt deze therapeut over een techniek van zwachtelen en tapen, specifiek voor oedeem, waarmee de afvoer van vocht continue wordt bevorderd.

Heel belangrijk is echter ook dat de patiënt in ruime mate beweegt op een manier en met een regelmaat die door de deskundige therapeut wordt voorgeschreven: de oefentherapie. In de regel zal de oedeemtherapeut bij ieder bezoek beoordelen welke mix van behandelmethodes voor de patiënt het beste is om de klachten (hinder, pijn en bewegingsbeperking) zo snel en zoveel mogelijk weg te nemen. Heel vaak zal er ook een blijvende verbetering optreden van de werking van het lymfesysteem.