Dry Needling

Wat is Dry Needling?

DN is een techniek die sinds enig jaren door Nederlandse fysiotherapeuten wordt gebruikt en oorspronkelijk uit Canada komt. Door middel van een speciale techniek wordt met een kleine naald een spier/ spieren aangeprikt waardoor deze snel en langdurig  worden ontspannen. Dry (droog) vanwege het feit dat er via deze acupunctuurnaald geen vloeistof wordt in gebracht.

Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur:

DN onderscheidt zich van Acupunctuur (AP) doordat DN met slechts een naaldje tegelijkertijd werkt, uitgaat van een specifiek punt binnen een spier (triggerpoint) dat kortdurend wordt aangeprikt.

AP werkt vaak met meerdere naaldjes die langere tijd blijven zitten, gaat uit van energiebanen en is ontstaan uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Kortom, Dry Needlers zijn geen acupuncturisten en acupuncturisten zijn geen Dry Needlers.

Een triggerpoint is een “knoop” in een spier, die door de behandelaar als zodanig wordt opgezocht, gevoeld en herkend en die naast lokale drukpijn ook vaak pijn op afstand veroorzaakt.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

Wat doet de fysiotherapeut? 

Allereerst zal er een gesprek en een gericht onderzoek plaatsvinden om de problemen te analyseren. Daarna zullen de spieren worden onderzocht, die mogelijk uw klachten veroorzaken op die specifieke triggerpoints. Op deze plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen. Het doel is dan het ontspannen/ uitschakelen van deze triggerpoints. Afhankelijk van de duur van het bestaan van deze punten kunnen een of meerder behandelingen noodzakelijk zijn.

Het inbrengen van deze punten voelt u in principe niet. Indien het juiste punt wordt aangeprikt spant deze even kort aan en kan een kort “kramp” gevoel ontstaan dat snel wegtrekt. Vaak voelen de behandelde spieren hierna voor korte duur wat zwaar en vermoeid aan.

Voor Dry Needling heeft u geen verwijzing van een arts nodig. DN is een onderdeel van een regulier behandeling fysiotherapie en wordt indien u aanvullend verzekerd bent als zodanig dan ook vergoed.